linux swap alanı ekleme

Linux kurarken sıra hardiski bölümlemeye geldiğinde ilk göz önüne alınan parametreler swap alanı ve kök dizin “/” için partisyon yaratmaktır.
Swap alanı büyüklüğü önemlidir ve bir çok yerde sisteminizde bulunan ram’in 2 katı büyüklük verilmesi uygun görülmektedir.Kendi gözlemlerime göre Swap alanı büyüklüğü en az 512MB olmalıdır ve en fazla da 1GB olmalıdır.
Eğer kurulum sırasında swap alanını 512MB ve büyük değerlerde vermediyseniz ya ad unuttuysanız sorun değil çünkü linuxta daha sonradan da swap alanı eklenebilmektedir.
Swap alanı eklemek için öncelikle hard-diskinizde 1024byte lık bloklara bölünmüş bir dosya oluşturmalıyız bu dosya normal bir dosyadır farkı normal dosya açma işlemleri ile oluşturulmaması ve 1024byte’lık bloklara sahip olması.Swap dosyasını oluşturma adımları aşağıdaki gibidir.
Swap dosyası için 64MB örneğini ele alırsak 64MB = 65536*1024byte’tır.
şu komut ile dosyayı oluşturuz : dd if=/dev/zero of=/swap_dosyasi_adi bs=1024 count=65536
burada if=/dev/zero input file yani dosyanın içerisine yazılacak veriyi kastediyor /dev/zero dan okuma yapıldığında bize hep 0 (sıfır) döner yani dosyaya hep sıfır yazılmaktadır. of=/swap_dosyasi oluşturmak istediğimiz dosyanın adını da içeren tam yolu burada kökün hemen altında swap_dosyasi adı ile yaratılmaktadır.
2.adımda bu dosyayı swap olarak formatlamalıyız.mkswap -c /swap_dosyasi 66536 bu komut ile artık yepyeni bir swap dosyamız var.Bu dosyayı kullanmadan önce chmod 0600 /swap_dosyasi komutu ile erişim haklarını düzenlemeliyiz.
Son adımda ise dosyayı linuxa tanıtmalıyız : swapon /swap_dosyasi bu komuttan sonra bir aksilik olmadığı sürece linuxumuza bu swap dosyası eklenmiş olur.
swapoff /swap_dosyasi komutu ile swap dosyasını kullanmayı durdurabilirsiniz ama bu komutu kullanırken dikkatli olmalısınız.
Notlar

  • Bu komutlar hard-diskiniz üzerinde işlem yaptığı için doğal olarak risk taşıyan işlemlerdir
  • dd komutunu kullanırken count değerini iyi hesaplamanızı öneririm,korkacak çok fazla birşey yok ama dikkat her zaman gereklidir.64MB = 65536*1024byte’tır bu değeri kullanarak isteğiniz diğer büyüklükleri hesaplayabilirsiniz (oran orantı ile)
  • Bu komutlar root hakkını gerektirmektedir.

Yorum bırakın